Birleşmiş Markalar Derneği, Vodafone ve PwC Türkiye tarafında ortaklaşa hazırlanan "Geleceğe Hazırlanırken Türkiye Perakende Sektörü Raporu" hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan dernek başkanı Sami Kariyo, üye markaların ciroları ve hedeflenen değerler ile sağlanacak istihdam rakamları hakkında açıklamalarda bulundu.
Kariyo, 2015 yıl sonu itibariyle perakende pazarının 700 milyar TL büyüklüğe ulaştığını ve şu an itibariyle 2 milyonu aşkın istihdam yaratıldığını belirtti. Söz konusu rapor sayesinde sektöre bir yön verdiklerinin altını çizen Kariyo, sektörün gelir ve kurumlar vergisi bakımından önde geldiğini de vurguladı. BMD üyesi markalar sayesinde 350 bini aşkın kişiye iş imkanı sunulduğunu ifade eden Kariyo, 2023 yılı için de hedeflerinin 114 milyar doların üzerinde gerçekleşecek ciro olduğunu belirtti. Yurt içinde 65 olan mağaza sayısının da 157 bin mağazaya çıkarılmasının hedeflendiğini dile getiren Kariyo, yurt dışında bulunan 32 binden fazla mağaza sayısını ise 20 binli rakamlara ulaştırmayı amaçladıklarını ve bu sayede rekabeti arttıracaklarını ifade etti. İlerleyen teknoloji ile birlikte insanların alışveriş yaparken sadece aldıkları ürünün değil aynı zamanda yaşadıkları deneyimlerin de önem kazandığı günümüzde tüketici beklentilerinin de değiştiğine değinen Kariyo, artık bireylerin markaya duyulan güvenin, hızlı şekilde yapılabilen alışverişin, aldığı ürünün ödediği paraya değmesini istediğini belirtti.
TEKNOLOJİK GELİŞMELERE AYAK UYDURMA ZORUNLULUĞU
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, yaptığı konuşmada 15 bin 500 mağazası ve 450 milyon müşterisi ile Vodafone’un 26 ülkede aktif olduğunu hatırlatarak, 50 ülkede ise 50 bin perakende uzmanıyla iş ortaklıklarının devam ettiğinin altını çizdi. Dijital dönüşüm vizyonu ile Türkiye’de perakende sektöründe bu yapılanmanın öncüsü olmayı planladıklarını ifade eden Aksoy, teknolojik gelişmelere ayak uydurmanın zorunluluğuna dikkatleri çekti.
KURUMSAL ZEKA DEPARTMANLARI KURULMALI
BMD Başkan Yardımcısı Jaklin Güner ise bireyleri istihdam ederken dikkat edilmesi gereken detaylara dikkatleri çekti ve kurumsal zeka departmanlarının artık mutlaka kurulması gerektiğini belirtti. Yetkin matematikçilerin işe alınmasının gerekliliğini ifade eden Güner, müşteri kitlelerinin beklenti ve duygularını anlamanın ehemmiyetini vurguladı.
Daha çok kadın müşterilerin değişik yerlerde fiyat araştırması yapması ve özellikle ürünlerin içeriklerini araştırmakonusunda hassas yaklaşımları, perakende şirketlerin hizmet sunarken daha da dikkatli olmasını gerektirdiğinin dikkati çekildiği toplantıda, eğitim ve gelir seviyesiyle bağlantılı olarak kalite ve kolaylığın daha da fazla cezbettiğini belirten yetkililer, Türkiye genelinde artan sıcaklık değerleriyle bağlantılı olarak ürün sezonu ve tedarik zinciri yönetimini etkilemesinin beklendiği ifade edilirken, Türkiye’de yüzde 2 seviyesinde olan e-ticaret pazarının toplam organize perakendecilik içindeki payının yükselmesinin de beklendiği kaydedildi.