Ruhsal dengesizlikten, kansızlığa, kalpten, böbreklere kadar birçok organı ve hormonu etkileyebilen B12 eksikliği son zamanlarda oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Vücut tarafından kendiliğinden üretilemeyen bu vitamin Kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynir gibi besinlerle vücuda alınmaktadır.
Besinlerin yetersiz kaldığı bazı durumlarda vücutta B12 rezervleri tükenebilmektedir. Baş dönmesi, el ve ayaklarda iğne batması hissi, soluk be beyazımsı cilt rengi, unutkanlık, sürekli olarak kendini yorgun ve uyuşuk hissetme, erken yorulan kaslar, gözlerde ışığa karşı hassasiyet, bulanık görme gibi belirtilerle kendini hissettiren bu hastalıkta vakit kaybetmeden bir hekime başvurulması gerekmektedir.
Genellikle kan tahlili ile belirlene bu hastalıkta eksikliğin şiddetine göre tedavi süreci belirlenir. Çok hafif olan eksikliklerde sadece beslenmede bazı düzenlemelere gidilir. Ancak beslenmenin ve ağız yolu ile hap almanın yetersiz kalacağı durumlarda B12 iğneleri ile bir hafta uygulanacak bir kür ile B12 depoları hızlıca doldurulur. Daha sonra doktorun vereceği dozlara göre her ay bir tane B12 iğnesi vurularak tedaviye devam edilir.
Bazı durumlarda ilaç sonrasında mide bulantısı, ishal, kusma ve iğne yerinde kızarıklıklar ile karşılaşılabilir. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekir.