Heyecanla beklenen 9 aylık sürecin sonunda gebelik ve doğumun getirdiği nöroendokrin ve psikososyal değişiklikler annede depresyona neden oluyor. Uzman Psikologu Özgür Duran Yurtsever, depresyonun bazı belirtileri olduğunu ifade ederek “bazen” veya “çoğunlukla” bu belirtilere maruz kalan annelerin depresyonda olduklarını kaydetti.
Araştırmalara göre bu belirtilerden bazıları, gülme yetilerindeki isteksizlik, gelecek hakkındaki negatif düşünceler, yaşanan olumsuzluklarla ilgili kendini suçlama eğilimi, nedensiz yere duyulan sıkıntı ve kaygılar, korku ya da panik, sorumlulukların ağır gelme durumu, uyku problemleri, annenin kendisini üzüntülü ya da çökkün hissetmesi, ağlama nöbetleri, kendine zarar verme isteği olarak belirtildi.
Yurtsever, “Doğum sonrasında 2 haftadan uzun süren bir duygusal zorlanma mevcut ise Doğum Sonrası Depresyonu’nu düşünmek gerekir “ dedi. Erken doğumun depresyonu tetiklediğini vurgulayan Yurtsever, doğum sonrasındaki süreçte gerçekleşen duygusal, düşünsel ve davranışsal zorlanmaların eşler arasında güvensizlik, iletişimsizlik, cinsellik gibi problemlere yol açabildiğini belirtti.
Yurtsever, bu süreçte özellikle partnerlerin eşlerini yoğun şekilde desteklemesini ve süreci aşmak için sahiplenici bir ortak olarak davranması gerektiğini söyledi.