Eski kullanılmayan uydular dünyamızın etrafında milyonlarca çöp yığını oluşturuyor. Hızı saatte 28 bin kilometreye kadar çıkan bu metal parçacıklarının kazalara neden olabileceği ve telekomünikasyona zarar verebileceği belirtiliyor. Olası kazaların önlenmesi için Japonya uzaya alüminyum ve çelik halatlardan oluşan yaklaşık 700 metre uzunluğundaki hurda toplayıcısı roket fırlattı.
Kuzey Pasifik'teki Tanegaşima Uzay Merkezi'nden fırlatılan hurda toplayıcının, Dünya yörüngesinde bulunan büyük metal atıklarının faaliyet alanını değiştirmesi, atıkları atmosfere doğru iterek yanmalarını sağlaması bekleniyor.
Uzayda uzun süre kalarak atmosferde parçalanan metal yığınlarını toz halinde dünyaya inerek üzerlerinde yeni bakteri ve mikropları dünyaya indirme ihtimali bulunuyor. Dünya yörüngesinde, eski uydular ve fırlatılan roketler dahil olmak üzere milyonlarca metal parçasının bulunduğu tahmin ediliyor. Hızı saatte 28 bin kilometreye kadar çıkan bu metal parçacıklarının kazalara neden olabileceği ve telekomünikasyona zarar verebileceği belirten yetkililer uzayın temizlenmesi gerektiğini ifade ettiler.