Avustralya'da Canberra Üniversitesi araştırmacıları gerçekleştirdikleri 39 farklı çalışmada, yetişkinlerin en az 4 hafta boyunca yaptıkları fiziksel egzersizlerin beyin fonksiyonları üzerindeki etkisini araştırdı. Araştırma sonucunda, bilişsel gerileme gösteren 50 yaş üstü kişilerde de geçerli olmak üzere kasların düzenli çalışması ile düşünme ve hafıza becerilerinin geliştiği ortaya çıktı.
50 yaş üstü bireyler üzerinde çeşitli beyin testleri, aerobik gibi egzersizler ile okuma, düşünme, öğrenme, muhakeme gibi bilişsel becerilerin geliştirildiğini, kasların ağırlık kullanarak çalıştırıldığı egzersizlerde ise hafıza ve planlama ile organize etme gibi beyin idari fonksiyonlarına katkı sağladığını belirledi.
Her yaştaki beyin fonksiyonları ve vücut için egzersizin faydası olduğunu belirten araştırmacılar, özellikle 50 yaş üstü bireylerde T'ai Chi gibi uzakdoğu sporlarının bilişsel faaliyetlerine katkı sağladığı belirtilirken, elde edilen bulguların 50 yaş üstü bireylerin beyin sağlığını korumak ve iyileştirmek için reçete edilebilecek kadar ikna edici olduğu vurgulandı.
Canberra Üniversitesi Spor ve Egzersiz Enstitüsü üyesi Joe Northey, haftada bir ya da iki kez tempolu egzersizin orta yaş üstündeki kişilerde bilişsel fonksiyonları geliştirdiğini aktararak, işe giderken yürümek, bisiklete binmek, alışveriş poşetlerini taşımak gibi aktivitelerin de egzersiz olarak kabul edilebileceğini kaydetti.