Uzmanlar uyarıyor: Nikotin, zifir, karbonmonoksit oranının düşük olması sigaranın zararını azaltmıyor.
İnsan sağlığına çok fazla zararı olan sigara, akciğer kanserlerinin yüzde 95'inin asıl kaynağı. Diğer kanser türlerinie de yol açtığı gibi, kalp, akciğer, böbrek gibi organlara da zarar veriyor ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Son yıllarda sigaraların farklı isimlerle çeşitlendirilerek kenarına yazılan oranların düşürülmesi, aslında insana olan zararında pek birşey değiştirmiyor.
Bu tür nikotini azaltılmış sigaralar bağımlı tüketiciler tarafından içildiğinde sayısı artıyor, elden hiç bırakılmıyor, daha çok içe çekiliyor, böylece normal sigaradan alacağınız tüm zararı aynı şekilde almış alıyorsunuz.
Tütünde bulunan 4 binden fazla zararlı maddenin arasında fare zehri, aseton, siyanür, arsenik, çakmak bütan gazı, metanol, kadmiyum, naftalin, amonyak, karbonil sülfit, benzen, toluen, karbondioksit, formaldehit, fenol, nitrojenoksit, formik asit bulunuyor. Yani sigara sadece nikotin, zifir ve karbonmonoksit’ten oluşmuyor.
Uzmanlara göre asıl hedef sigarayı azaltmak ya da hafif sigara içmek değil, sigarayı bir an önce bırakmak olmalı. Aksi takdirde nikotin bağımlılarına doyum sağlamayan hafif sigaralar sizi kandırmaktan başka işe yaramaz ve daha çok içmenize sebep olabilir.