ABD Houston’da bulunan Rice Üniversitesi’nde titanyum ve altından yapılmış mıknatısları inceledikleri sırada metali keşfettiklerini bildiren Prof. Emilia Morosan, Beta-Ti3Au olarak tanımlanan metalin, saf titanyumun dört katı sertlikte olduğunu ifade etti. Yüksek ısıda titanyum ve altının karıştırılması sonucu elde edilen alaşımların içinde üretilen metalin en yüksek sertlik seviyesinde olduğu belirlenirken, bu metal aynı zamanda yaşayan dokularla da uyum sağlıyor. Yani örneğin implant yapımında kullanılabilecek özelliğe sahip.
Prof. Morosan, uzun süre dayanıklı implant yapımında kullanılabilecek olan metalin aynı zamanda 10 yılda bir yıpranma sonucu değiştirilmek zorunda kalan diz ve kalça implantları için de kullanılabileceğine dikkati çekerek, elde edilen Beta-Ti3Au metalinden yapılan implantların ömürlük kullanılabileceğini kaydetti.
İmplant yapımında kullanılan metallerin insan kemiğinin çevresinde büyümesine olanak sağlaması gerekiyor ve bu yüzden kullanılacak metaller sınırlı. Titanyum da bunlardan biri ve özellikle tıp ve diş hekimliği alanında sıkça kullanılıyor. Başka alaşımların 10 yıl gibi sürelerle yıpranması nedeniyle insanların iki hatta daha fazla operasyon geçirmek zorunda kaldığı da biliniyor. Elde edilen bu yeni metalin tıp alanında kullanılmaya başlaması ise bu sorunu ortadan kaldırabilecek ve tek bir implant ameliyatı sayesinde ömür boyu kullanım imkanı olan implantlar kullanan kişilerin belli aralıklarla tekrar ameliyat olarak implanlarını değiştirme mecburiyetini ortadan kaldıracak.