Okul döneminin başlaması ve mevsim değişimleri, çocuklarda soğuk algınlığı, nezle, grip ve solunum yolu enfeksiyonları gibi pek çok rahatsızlığı beraberinde getiriyor. Ani hava sıcaklıklarındaki değişimin getirdiği hastalıkların yanı sıra, bir arada uzun süre zaman geçiren çocuklarda suçiçeği, tüberküloz, menenjit, kabakulak, kızamık, herpes, boğmaca gibi hastalıklar da solunum yolu salgıları ile etrafa hızla yayılıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksek oluyor.
Hasta olmadan önce alınacak önlemler olarak, çocukların özellikle bu aylarda giyinmelerine ve beslenmelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Sindirim sistemi yolu, yaralanma ya da direkt temas sonucu meydana gelen hastalıklar önemsenmeyecek kadar çok oluyor. Tuvaletlerdeki hijyen koşulları, eşyaların kirli olması, ellerin yıkanmaması, gıda ürünlerindeki hijyenik koşullar gibi nedenlerden dolayı, siğil, hepatit A, mantar enfeksiyonu, uyuz, gıda zehirlenmeleri ve konjonktivit zehirlenmesi hastalıkları patlak veriyor.
Okula başlamadan önce çocukların aşılarının tamamlanması gerekiyor. Bulaşıcı hastalıklara karşı çocukların ve erişkenlerin de aşılanması gereklidir. Bulaşıcı hastalığı olan çocuğun muhakkak evde dinlenmesi ve okuldan uzaklaştırılması lazımdır.
Kusma, ateş, boğaz ağrısı, ishal, öksürük, döküntü gibi şikayetleri olan çocuklar doktora yönlendirilmelidir. Çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olması bu hastalıklarla mücadele etmesinde önemli bir faktör olacaktır.